Oostenrijk wintersport 2022 Salzburg

Bezoek aan de stad en de Festung Hohensalzburg

Zoals wel vaker tijdens onze wintersport lassen we een rustdag in en skiën niet. Met de auto is het ongeveer 90 kilometer naar Salzburg. Reden voor een hernieuwde kennismaking met deze mooie stad.

We parkeren de auto vlakbij het centrum in de parkeergarage Mirabell. Tarief 2022 per 20 minuten € 1,00. Vanaf 4 uur kost het €2,00 per aangevangen uur. Wij waren tijdens ons bezoek € 14,00 kwijt.

Wanneer we uit de parkeergarage stappen, staan we direct in de tuinen van schloss Mirabell

De tuinen zijn dagelijks open van zonsopgang t/m zonsondergang. Het schloss Mirabell is gratis toegankelijk en geopend van 08:00 t/m 18:00. Behalve als er tentoonstellingen gehouden worden.

De naam Mirabel is een meisjesnaam uit Italië en is een samenvoeging van mirabile (bewonderenswaardig) en bella (mooi).

We naderen de rivier de Salzach. Door het mooie weer liggen de oevers vol met zonaanbidders. Over de brug komen we in de Altstadt. De Altstadt is een voetgangerszone.

Boven het oude centrum zien we de Festung Hohensalzburg liggen.

We komen langs het geboortehuis van Mozart. Het huis werd gebouwd in de 12e eeuw op de plek waar zich een tuin bevond van de benedictijnse monniken van de Sint Peterabdij. De familie Hagenauer kocht het huis in 1703. Joseph Matin Hagenauer en Johann Laurenz Hagenauer waren huiseigenaar in de tijd dat de Mozarts hier woonden. Leopold Mozart en zijn vrouw Anna Maria betrokken hier na hun huwelijk in 1747 een appartement op de derde verdieping. Het huis bestond uit een klein kabinet, keuken, woonkamer, slaapkamer en kantoor. Al hun zeven kinderen werden hier geboren. Alleen Nannerl en Wolfgang Amadeus overleefden de kindertijd. De familie woonde hier tot 1773. Sinds 1880 is in het huis een museum gevestigd over het werk en leven van de componist. Het is eigendom van het internationale Mozarteum dat eveneens in Salzburg is gevestigd. . Naast verschillende muziekinstrumenten die van de Mozart zijn geweest, zoals zijn viool en het klavecimbel waar hij, Die Zauberflöte, op componeerde, worden allerlei memorabilia getoond als portretten, schilderijen, documenten, familiebrieven en de eerste uitgaven van zijn muziek.

Door het oude centrum bereiken we de Residenzplatz.

Dit grote plein wordt gebruikt voor evenementen. Bij de konditorei drinken we een cappuccino voordat we de Festung gaan bezoeken.

We passeren op weg naar de Festung het DomQuartier. Dit gebouw wordt gebruikt als concertzaal en is ook in gebruik tijdens de evenementen op de Residenzplatz.

Vooral wanneer de Salzburger Festspiele gehouden worden is het hier een drukte van belang.

We steken het plein over om ons comfortabel met de kabelbaan naar de Festung te laten vervoeren. De Festung is ook via een steil pad te voet bereikbaar.

Voor de Festung worden 4 soorten tickets verkocht. Basic toegang via de wandelweg, all inclusive via de wandelweg, basic met de kabelbaan en all inclusve met de kabelbaan. Wij kiezen voor all inclusive met de kabelbaan en betalen € 16,60 per persoon.

In een paar minuten staan we boven op de Festung.

Uitzicht vanaf Festung Hohensalzburg

Voordat we aan de toer door de Festung met diverse musea beginnen, genieten we eerst van de prachtige uitzichten over de stad en omgeving.

Het is helder weer waardoor we tot ver buiten de stad kunnen kijken.

Hohensalzburg binnenruimtes

We starten met onze bezichtiging van de binnenkant.

Hohensalzburg is met een lengte van 250 meter en een breedte van 150 meter één van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa.

Marionettenmuseum

In het marionettenmuseum worden de poppen van het wereldberoemde Salzburger Marionetten theather tentoongesteld.

Je wordt meegenomen in de geschiedenis van de Marionetten.

Men laat onder andere zien hoe Mozart vroeger op reis ging.

Maar er is ook aandacht voor de boerenopstand uit 1525.

De Festung is ontstaan door de aartsbisschoppen. Iedere aartsbisschop heeft de Festung telkens een stukje groter gemaakt. Aartsbisschop Gerhard is in het jaar 1100 met de bouw van de Festung gestart, In het jaar 1700 werd de huidige grote bereikt.

De bouw van de Festung werd gefinancierd door de rijkdom van de bisschop. De rijkdom werd vergaard door de zoutwinning in Hallein. Ook werd er goud gedolven in de bergen rondom Salzburg

De aartsbisschoppen woonden in de Festung. De Festung was een veilige thuishaven door de hoge ligging, de afsluitbaarheid van de buitenwereld en de aanwezigheid van de soldaten.

Die Fürstenzimmer

Die Fürstenzimmer, in het Nederlands vorstenkamers bestaan uit een aantal ruimtes welke in 1500 gestalten kregen.

Ze werden ingericht om gasten te ontvangen en deze te imponeren met de bisschoppelijke rijkdom.

Nadat we de binnenruimtes op ons gemak bekeken hebben komen we op de binnenplaats van de burcht uit.

Opvallend is de gevel van de St Georgkirche. Deze is voorzien van een marmeren plaat welke onder monumentenzorg valt en werd in 1515 door de beeldhouwer Hans Valkenauer gemaakt.

We maken nog een rondje over de binnenplaats en drinken iets op het terras met uitzicht over de stad voordat we ons weer met de kabelbaan naar beneden laten vervoeren.

We slenteren nog door de oude stad voordat we onze auto in de parkeergarage opzoeken.

Salzburg is een leuke stad die zeker een bezoek waard is.