Oostenrijk Breitspitz

Wirl – Birkhahnbahn of Alpkogel lift -Innere Kopsalp – Ausere Kopsalp -Breitspitz- Zeinisjochhaus

Beschrijving wandelroute: Uitgangspunt parkeerplaats Wirl, Birkhahnbahn of Alpkogel lift omhoog, Innere Kopsalp, Ausere Kopsalp, Breitspitz, retour Ausere Kopsalp, via stuw stuwmeer naar Kops retour met de bus vanaf halte Zeinisjochhaus)

Een van de mooiste wandelingen die we gemaakt hebben is met de lift in Galtür omhoog en vanaf daar naar het uitzichtpunt Breitspitz waar je in het Montafondal bij Partenen kan kijken.

De wandeling gaat voor een groot gedeelte over de ski pistes in tegenstelling tot in Ischgl heeft men in Galtür er alles aan gedaan om het natuurlijk te houden. Het gebied is dan ook een naturschutzgebiet. 

De totale wandeling duurt circa 4 uur maar verlangt een goede conditie. De afdaling naar de Kopssee is steil en gaat inde knieen zitten.

De wandeling start in Wirl waar we met de Birkhahnbahn of de Alpkogellift de eerste hoogte meters op ons gemak ovverbruggen. Er zijn in Galtür twee liften, een stoeltjeslift en een cabinebaan. In de winter zijn beiden in gebruik. In de zomer draaien deze afwisselend. 

Wanneer je zo als in ons geval boven arriveert met de stoeltjeslift heb je gelijk een blik op de Ballunspitz. In de winter zijn hier diverse leuke afdalingen te maken welke wij in de loop der jaren hebben leren kennen als onze broekzak.

Flink bezweet komen wij op de top aan, iedere keer denk je dat je er al bent maar dan moet je nog een stukje. Natuurlijk schrijven we iets in het gipfelbuch, nemen een pauze en verzorgen de inwendige mens. Hert uitzicht is prachtig, jammer genoeg iets heiig door de warmte. 

Op deze afbeelding is goed te zien hoe groot het kruis is.
In de diepte slingert de Silvretta Hoch Alpenstrasse.

De terugweg is voor een groot gedeelte gelijk aan de heenweg. Wij kozen er voor om af te dalen tot aan de Kopssee en vanaf daar met de bus terug te gaan. Je kan ook de terugweg volledig over hetzelfde pad wandelen en weer met de lift terugkeren op je uitgangspositie