Nederland Jutters Mu-ZEE-um Zandvoort

Uitwaaien in Zandvoort aan Zee en bezoek Jutters Mu-ZEE-um

Oktober 2013, Bart en Sandra die wij kennen van de Alpenfreaks zijn in het westen om hun vrienden op Schiphol af te zetten. Een mooie gelegenheid om met elkaar af te spreken, dit keer niet in het polderlandschap maar aan zee in Zandvoort.

Natuurlijk word er gestart met een heerlijke cappuccino bij Thalassa.

De dames zitten er wel chil bij voor het haardje.

Het is één van de laatste herfstdagen met volop zon dus genieten.

Xela vermaakt zich prima, zolang er af en toe maar iets gegooid word.

Voor we er erg in hebben zijn we bij het Juttersmuseum ( Jutters Mu-ZEE-um)

De toegang is gratis, er valt veel te zien, een vrijwillige bijdrage word op prijs gesteld.

Jutters mu-ZEE-um:

Het mu-ZEE-um is in mei 2000 opgericht door Victor Bol. Sinds de opening hebben inmiddels al  280.000 bezoekers (oktober 2013)  het mu-ZEE-um bezocht. 

Parfum, aanstekers, een mammoettand, hele en halve poppen, oud oorlogsmateriaal, schoenen, speelgoed, brillen, flessenpost, 
resten van schepen of vliegtuigen, een stukje metaal van een NASA-raket; je kunt het zo gek niet bedenken of het is te vinden in het Juttersmu-ZEE-um. Veel van wat de zee ooit heeft weggenomen, keert hier in Zandvoort weer terug aan land.

In de jaren is de ruimte verdubbeld en zijn er vijf zoutwater aquaria  geplaatst. De vissen komen als een postzegeltje binnen en worden 
als ze té groot zijn teruggeplaatst in zee.

In de vitrines van het mu-ZEE-um liggen grote en kleine botten van onder andere Mammoets.

Het Juttersmu-ZEE-um is kleinschalig en wordt draaiende gehouden door een enthousiaste groep vrijwilligers.
De vaste openingstijden zijn:  woensdag 13.30 – 16.00 uur en zaterdag en zondag van 12.00 – 16.00 uur.

Jutten
Eigenlijk is jutten een vorm van jatten want alles wat je op het strand vindt is eigendom van de burgemeester van Zandvoort. Jutten is eigenlijk heel spannend want je raapt iets op van het strand waarvan je niet weet wie de eigenaar is. Meestal zijn het voorwerpen die voor een klein deel verloren zijn van zeevarenden of zijn achtergelaten door strandbezoekers. Maar het meeste van de voorwerpen zoals: netten, touwen, werkhandschoenen en tandenborstels worden overboord gegooid. Een echte jutter ben je als je in weer en wind over strand loopt en je misschien een bijzondere vondst ontdekt.

Unieke vondst
In 2008 heeft een jutter van ons Mu-ZEE-um, een stuk aluminium gevonden dat op het eerste gezicht van een vliegtuig afkomstig was. Op het gejutte onderdeel stond ondermeer het onderdeelnummer BX8 YA45. Na intikken van het nummer op Google kwam naar voren dat het om een onderdeel van een raket gaat.

Bron:www.juttersmuseum.nl

We slenteren door de ruimtes om alles te bewonderen en vinden beneden ook de Geocache die we willen bijschrijven. Zeg nou zelf deze kan je toch niet over hert hoofd zien.

Er is werkelijk van alles te zien in het museum het is zeker een bezoek waard.

We lopen terug over de boulevard en gaan voordat we weer op huis aan gaan nog even zitten bij Thalassa voor een lekkere lunch.

Na de lunch is het tijd om afscheid te nemen, wij rijden terug naar Purmerend en Bart en Sandra naar Limburg.