Nederland Zandsculpturen Garderen

E-bike tour naar Garderen

Sinds jaar en dag staat een bezoek aan de zandsculpturen in Garderen op de planning. Als je weet dat wij sinds 2014 een voorseizoenplaats op de Veluwe hebben en de eerste jaren in Speuld vlakbij Garderen stonden, snap je niet dat we tot op heden er nog niet geweest zijn.

Zwager Ton en (schoon)zus Anneke zijn ook op ’t Veluwshof en gaan mee naar de zandsculpturen. Wij gaan op de E-bike, zij gaan met de auto. We spreken af dat we elkaar bij de ingang van de zandsculpturen in Garderen treffen.

Hoenderloosche bos

De route naar Garderen gaat via het Hoenderloosche bos, boswachterij Ugchelen en Radio Kootwijk naar Garderen.

Schaapskooi Hoog Buurloo

Hoog Buurlo is een eeuwenoude bos- en bewoningskern in het hart van de Veluwe. Het gehucht bestaat uit twee schaapskooien en twee woonhuizen, een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen en grenzend aan de uitgestrekte Hoog Buurlose heide. De schaapskooi dient als nachtverblijf voor de schaapskudde. Dat is al zo sinds de 9e eeuw; de tijd lijkt stil te hebben gestaan in deze parel van de Veluwe. (Bron: staatsbosbeheer)

Radio Kootwijk

Voormalig zendstation Radio Kootwijk is een monumentaal pand met een bijzondere geschiedenis, waarin verbinding leggen centraal staat. Het gebouw is architectonisch uniek, in zijn bijzondere art-decostijl. Het biedt een sfeervol decor aan grote en kleine zakelijke evenementen. Daarnaast geeft Radio Kootwijk een podium aan culturele gezelschappen, voor verrassende muzikale ontmoetingen en theater. (Bron: staatsbosbeheer)

Radio Kootwijk

We bereiken na 28 kilometer Garderen.

Ingang ’t Veluws Zandsculpturen festijn

Naast de tentoonstelling van zandsculpturen is er ook nog een beeldentuin.

Ton en Anneke zijn ook net gearriveerd.

Het Veluws Zandsculpturen festijn heeft ieder jaar een ander thema. In 2022 is het thema onze vaderlandsche geschiedenis. Het Zandsculpturen festijn is geopend jaarlijk vanaf 1 april t/m 30 december. Ongeveer 2/3 van de tentoonstelling is overdekt. De Zandsculpturen zijn beschermd tegen de regen met een laagje vernis.

Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Op bovenstaande foto kan je zien hoe een zandsculptuur ontstaat.

In het midden van de zandsculpturen vind je een tuin met vijver aangelegd door tv programma Eigen Huis en Tuin.

Op het terrein wordt nog gewerkt aan een VOC schip.

Het geraamte staat al klaar.

Ondanks de beschermlaag beschadigen de zandsculpturen door de weersinvloeden. Op bovenstaand filmpje is een medewerker bezig met de restauratie van een sculptuur.

De tentoonstelling is zeker de moeite waard. Wie alles op zijn gemak wil bekijken kan gerust 2 uur reserveren. Wij hebben veel foto’s gemaakt die we voor jullie hebben samengevat in 2 diavoorstellingen.

In de diavoorstellingen hebben we niet eens alles gefotografeerd. Wie meer info wil over het Veluws Zandsculpturen Festijn kijkt op de website: https://zandsculpturen.nl/

Na het bezoek rijden we Garderen in om te lunchen bij Schuiteman. We worden teleurgesteld dit keer, door personeelsgebrek serveren ze op maandag en dinsdag geen gerechten van de lunchkaart. We doen daarom ons maal maar met een saucijzenbroodje.

Wij stappen na de lunch op de E-bike en rijden richting Stroe.

Na Stroe rijden we door de Boswachterij Kootwijk.

De fietspaden bestaan hier uit zand en gravel. We zijn blij dat onze e-bikes bredere banden hebben.

Het is warm en we rijden hier in de volle zon.

Het landschap is prachtig en zeer gevarieerd.

Harskamp

We komen door Otterlo. Hier lessen we onze dorst nog met het meegenomen water voordat we aan de laatste 13 kilometer beginnen. Het laatste stuk is een saai stuk over een fietspad langs de Apeldoornseweg N304 met druk autoverkeer. Na 61,9 kilometer zijn we weer op de camping en kunnen genieten van ons verdiende biertje en radler.