Nederland Enkhuizen Zuiderzeemuseum 2023

Vijfde editie Zuiderzeelicht

Ieder jaar organiseert het Zuiderzeemuseum het Zuiderzeelicht. Wij bezochten de 5e editie in december 2023. Dit jaar is het voor ons de tweede keer dat wij dit evenement bezoeken. De eerste keer was bij de 4e editie in december 2022. Voor het bezoek aan het Zuiderzeelicht moet een tijdslot gekozen worden. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat het te druk wordt.

In de stromende regen rijden we vanuit Purmerend naar Enkhuizen. Doordat je een tijdslot gereserveerd hebt moet je op de gekozen datum en tijd je bezoek afleggen. Gewapend met regenkleding en paraplu vertrekken we vanaf huis.

We zijn dit keer niet met zijn tweeën. Ramon, Diana en hun zoon Luca vergezellen ons. Bij aankomst in Enkhuizen is het gestopt met regenen, wel moeten we door de prut waden, de parkeerplaats is op een grasstrook en met de modder aan de schoenen bereiken we de entree.

De vijfde editie van Zuiderzeelicht heeft als titel “Het waterveulen van Volendam’ . Je wandelt door de sfeervol verlichte straatjes en en hoort het aangrijpende verhaal over een eigenzinnig meisje dat Volendam voorgoed zou veranderen. Presentator Kees Tol neemt je mee, terug in de tijd, ver vóór de visserij, klederdracht en muziek, waar Volendam nu bekend om staat. Via licht, beeld en geluid komt de legende over het waterveulen van Volendam stukje bij beetje tot leven. 

In deze video vertelt Kees Tol wat je kan verwachten.

Volendam, het bekendste vissersdorp van Nederland is prachtig gelegen aan de voormalige Zuiderzee en beroemd om zijn palingsound, traditionele kleding en heerlijke vis!

Maar lang geleden was Volendam nog een klein boerendorp. Dag in dag uit ploeterden en ploegden de boeren op de drassige akkers.

Ze vochten tegen stormen en overstromingen. Het leven was één grote strijd tegen de eeuwige dreiging van de Zuiderzee.

Zelfs in warme zomers, als de zee kalm tegen de oevers klotste, stak geen Volendammer ook maar een teen in het koele water. Niemand, behalve Lijsje!

Treed tijdens Zuiderzeelicht in de voetsporen van deze eigenwijze boerendochter en ontdek hoe zij een handvol arme dorpelingen uiteindelijk weet te overtuigen om met boten en netten de woelige Zuiderzee op te varen.

Bij de vorige editie in 2022 was het compacter opgezet en werd er meer met korte beeldfragmenten gewerkt. Bij de editie van 2023 wordt het verhaal verteld in een 6 tal videos waarbij je steeds door middel van een stoplicht moet wachten tot je de video mag bekijken.

Gelukkig wordt een deel van de video’s in binnenruimtes vertoond.

Er wordt gebruik gemaakt van de muren en ramen om het verhaal tot leven te brengen.

De wandeling loopt door het buitenmuseum langs een vaste route en duurt ongeveer een uur.

Je kunt de route op eigen tempo volgen.

In het bakkerswinkeltje kunnen we ons even opwarmen er is koffie, thee, warme chocolade en glühwein. Daarnaast diverse frisdranken.

Bij de een na laatste video zien we daadwerkelijk het veulen uit het water komen.

Door toeschouwers die in het beeld kwamen staat niet het hele verhaal op video.

Bij de afsluitende video vertelt Kees Tol nog iets over Volendam.

Wij vonden de Zuiderzeelicht editie 2023 minder interessant en spectaculair dan de editie van 2022. Of dit nu kwam omdat het verhaal ons minder aansprak of de wijze van presenteren? Geen idee. Feit is dat we indien mogelijk ook de komende editie van 2024 opnieuw gaan bezoeken.