Nederland Egmond Wandelmarathon

Wandeling over het strand en door de duinen in januari

Zaterdag 28 januari 2023, wij nemen voor de eerste keer mee aan een georganiseerde wandeling van Le Champion. Al een tijdje stond de Egmond wandelmarathon op het programma. Dit jaar gaan we deelnemen. Door het werkrooster van Peter kunnen we niet beide dagen maar op zaterdag hebben we ons ingeschreven voor de 10,5 kilometer. De naam Egmond wandelmarathon is ontstaat doordat er de mogelijkheid bestaat om in 2 dagen een afstand te lopen die gelijk is aan een marathon. Je kiest dan voor 2x een wandeling van 21 kilometer. Om ook de wandelaars tegemoet te komen die 21 kilometer te ver vinden is er de mogelijkheid voor 10,5 km. We hebben de keuze om de Noordroute of de Zuidroute te lopen. Wij hebben gekozen voor de Noordroute. Dit is de route richting Bergen. De route moet vooraf worden gekozen.

Samen met onze vrienden Jan en Paula reizen we af naar Egmond. De start en finish is bij de sporthal de Watertoren. Hier moeten we ook onze stempelkaart ophalen. De auto wordt geparkeerd aan de rand van het dorp. Hier staan verkeersregelaars die ons op een secundaire weg in de drassige berm een plek toewijzen. Gelukkig voor ons heeft het de afgelopen nacht goed gevroren en is de berm dus hard. Vanaf de plek waar wij de auto geparkeerd hebben tot aan de sporthal is het nog 1,5 kilometer. Vandaag geen 10,5 kilometer maar 13,5 kilometer. Achteraf blijkt het nog meer te zijn. Maar dat lezen jullie verderop in het verslag.

Wanneer we de 1,5 kilometer naar de sporthal hebben afgelegd begint het wachten. Er staat een flinke rij. Allemaal deelnemers die de stempelkaart moeten ophalen. Na 30 minuten wachten zijn ook wij voorzien van de stempelkaart en kunnen op stap.

Na een klein stukje door het dorp gaan we een klein stukje over een wandelpad door de duinen. Hier lopen we in ganzenmars achter elkaar, omdat het pad smal is.

Aan zee is het mistig, vanaf het duin is de zee niet zichtbaar.

We dalen af naar het strand.

Ondanks dat het een evenement is met veel deelnemers, over beide dagen deden volgens de organisatie 9300 deelnemers mee, lopen we niet op de hakken van onze voorganger. Op het moment dat we op het strand zijn verdelen de wandelaars zich en kan ieder zijn eigen tempo lopen.

Op het strand kiest een deel van de wandelaars om vlakbij zee te lopen. Wij blijven in het midden. Hier is het strand nog hard door de vorst van de afgelopen dagen. We hebben dus het geluk dat we niet door het mulle zand hoeven te lopen.

Na 4,1 kilometer is de eerste stempelpost. Hier wordt gratis koffie of thee uitgedeeld met een koekje.

Het oponthoud bij de stempelpost duurt voor ons iets langer. Ella, een collega van Peter is aanwezig als vrijwilliger en natuurlijk maken we even tijd voor social talk.

Na de stempelpost gaat de route verder. We klimmen naar boven over het duin. Op sommige plekken zien we nog de hagel/sneeuw resten van de afgelopen dagen.

Vanaf het duin kijken we op het strand.

We komen uit op het fietspad achter het strand. Het wandelen en fietsen in het Noordhollands Duinreservaat is aan strenge regels gebonden lezen we op het bord.

Om in het natuurgebied te mogen wandelen is een toegangsbewijs nodig. Bij de Egmond Wandelmarathon regelt de organisatie dit. Voor meer info hierover https://www.pwn.nl/natuur/duinkaart

Na een korte wandeling over het fietspad gaan we verder door de duinen.

We komen langs diverse duin vennetjes.

Het landschap is gevarieerd, wel jammer dat het nevelig is.

We spotten een zwanenpaartje. Gezamenlijk houden ze het wak in het vennetje open.

We komen opnieuw op het fietspad uit, een steile afdaling volgt.

We komen aan het einde van het fietspad uit bij een parkeerplaats. Deze is uitgerust als stempelpost. We worden verwelkomd door een dweilorkest.

Er staat een koek en zopie tent met snert en andere warme lekkernijen. Hiervoor moet je wel de portemonnaie tevoorschijn halen. Bij de stempelpost kunnen we gratis cherrytomaatjes, komkommer en wortel scoren.

Wij nemen een warme kop thee uit onze thermosfles en een suikerpof van Echte bakkerij Harry de Groot in Purmerend.

Bij de 2e stempelpost hadden wij 6,9 kilometer op de teller staan in Relive. Nog 3,6 kilometer te gaan.

Het zonnetje komt eindelijk door de bewolking heen. De temperatuur loopt nu op.

Glooiend door het duinreservaat gaat de wandeling verder.

De teller staat inmiddels op 10,2 kilometer. De finish zou over 300 meter moeten zijn maar de sporthal is nog niet in zicht.

Na 11,4 kilometer bereiken we de finish. Toch 900 meter meer als opgegeven door de organisatie.

We maken een selfie bij de finish en gaan de sporthal in om daar nog even op te warmen.

Wij vonden het een geslaagd evenement en willen in 2024 kijken of we beide dagen kunnen gaan wandelen. Deze editie liepen wij de noordroute. Wanneer we volgend jaar twee dagen gaan kunnen we ook de zuidroute wandelen. Inmiddels hebben we, Peter en Emmy, ons ook ingeschreven voor het Soester Wandelweekend, die ook georganiseerd wordt door Le Champion. Voor diegene die interesse hebben om ook een wandeling te maken met Le Champion kan bij hun op de website kijken https://www.lechampion.nl/wandelen