Nederland Egmond aan zee

Op een mooie lente dag dollen met de honden op het strand van Egmond

Zondag 10 april 2011, een mooie lente dag in Nederland. Na de speurtraining van Ron Bredie bij hondenschool in Heerhugowaard besluiten we om nog even lekker van het mooie weer te genieten en door te rijden naar het strand in Egmond. De hemel is strak blauw en uit de wind in de zon is het heerlijk toeven. Aangezien we last hebben van “koffie mangel” is het eerste wat we doen neerstrijken op de boulevard bij een tentje die naar later bleek fantastische cappuccino serveert.

Egmond aan zee is een badplaats in de gemeente Bergen in de Nederlandse provincie Noord-Holland. In de volksmond wordt de plaats ook Derp (of in hoofdletters DERP) genoemd. Het dialect dat er gesproken wordt ook het Derpers genoemd, wat tot het dialect West-Fries wordt gerekend, maar tot de meest afwijkende van de subdialecten behoort.Egmond aan Zee was tot 1 juli 1978 een zelfstandige gemeente en is op die datum met de gemeente Egmond-Binnen samengevoegd tot Egmond. Sinds 1 januari 2001 is de gemeente Egmond gefuseerd met de gemeenten Schoorl en Bergen tot de gemeente Bergen.In het jaar 977 zou achter de duinen het dorp Egmond aan Zee zijn ontstaan. Het verhaal wil dat ene Walgerus, een herenboer uit Egmond-Binnen tien huizen zou hebben gebouwd voor een aantal arme gezinnen. Deze mochten er voor niets wonen en hadden recht om in zee te vissen op voorwaarde dat ze wel aan de abdij in Egmond-Binnen tien procent van hun visvangst zouden afstaan. Ook zou hij het kerkje hebben gesticht wat nu de huidige Oud-Katholieke St. Agnes kerk is. Het kerkje zou hij ter ere van de Heilige Agnes hebben gebouwd.Egmond aan Zee ontwikkelde zich daarna tot een echt vissersdorp. Omstreeks het jaar 1400 ontstond er de zogenaamde Pinck, een platbodem vaartuigje van ongeveer 5,5 bij 2,5 meter. Het scheepje was overnaads gebouwd met een geheel platte bodem, zodat het op rollen vanaf de schuitenschuur naar het strand vervoerd kon worden. (Bron Wikipedia)

Na de cappuccino is het tijd om het strand op te gaan. In de periode tussen 1 oktober en 1 mei mogen de honden los op het strand lopen en is het ook toegankelijk voor honden. in de zomermaanden mag het alleen in de daluren. Voor 10.00 uur ’s morgens en na 20.00 uur ’s avonds. Door het mooie weer zijn er veel wandelaars waarvan een groot aantal met honden. Xela en Koda vermaken zich uitstekend en zijn volop aan het ravotten en donderjagen.

Koda is de witte herder van Ruud en Teresa. Hij is een echte reu en 8 maanden ouder als Xela. Beide honden zijn gek op spelen met een bal en of het nu door de aanwezigheid van Koda komt maar ook Xela gaat zonder belemmering de zee in om de bal op te halen.

De honden hebben het druk met de bal en zijn niet bij hun vrouwtjes, Emmy en Teresa weg te slaan. Volop aandacht voor het vrouwtje en zo hoort het ook.

Xela gaat zelfs ver de zee in en apporteert de bal

Ook Koda is gek op de zee en vermaakt zich uitstekend

We wandelen een stuk langs zee. Xela is moe van alle indrukken en daarom besluiten we om terug te keren.

Omdat de cappuccino zo goed smaakte besluiten we voordat we huiswaarts keren nog even heerlijk op het terras neer te strijken. Xela is moe van het speuren en ravotten op het strand. Ze mag dan ook wel even bij het baasje op schoot.

Het strand van Egmond is een aanrader om lekker uit te waaien en de kop even leeg te maken. Jammer dat in de zomermaanden honden zo beperkt toegelaten worden.