Nederland E-bike tour vanaf Boerderijcamping de Beek

Ronde van 22,6 kilometer uitgezet met Fietsknoop

We zijn een weekje vrij en hebben net als in juli 2023 een weekje de Boerderijkamer op Boerderijcamping de Beek geboekt. Onze vrienden Jan en Paula zijn er ook, zij staan met de caravan op de camping.

We zijn vandaag gearriveerd en willen, omdat het heerlijke weer is, een rondje gaan fietsen. Met behulp van Fietsknoop zetten we een route uit. Wij starten op de camping, de route van Fietsknoop start bij knooppunt 77.

We vertrekken vanaf de camping en slaan rechtsaf het fietspad op.

De route is gevarieerd en gaat tussen de weilanden door maar ook door een bos.

De route gaat voor het grootste gedeelte over fietspaden maar je rijdt ook over autoluwe binnenwegen.

We passeren Landgasthof Haarmühle. Hier loont het zich om op het terras van een consumptie te genieten en de oude watermolen te bekijken.

De rododendron staat volop in bloei. Achter deze geen Mien in haar nachtjapon :).

Watermolen Haarmühle

Sinds 1988 functioneert de oude watermolen uit 1619 weer. Door de restauratie is één van de mooiste nog in gebruik zijnde watermolens in het Münsterland ontstaan. In november 2002 werd het oude molenwiel door een gegalvaniseerde stalen molenwiel vervangen. Bovendien wordt hierdoor de water doorstroming technisch verbeterd, zodat de molen nu ook een aanzienlijk aandeel aan elektriciteit kan produceren.

In 1619 werd de watermolen gebouwd. Dit blijkt ook uit een inkeping in de eikenbalken boven de ingang onder het wapen van de prins-bisschop van Münster: „Anno Domini 1619 den 26. November

In 1988 werd de molen gerestaureerd en kreeg een vernieuwd mechaniek. In het jaar 2000 werd er een waterkrachtcentrale voor het opwekken van stroom aan de molen toegevoegd.

Apart van de molen staat een oven waar tijdens rondleidingen nog ambachtelijk brood in gebakken wordt.

Wij vervolgen onze route, verlaten Duitsland en komen terug in Nederland.

De route gaat verder door het natuurgebied Witte Veen wat zowel in Nederland als in Duitsland ligt.

Het is een natuurreservaat in de grensregio, waar circa 50 Schotse hooglanderrunderen leven.

Het landschap biedt diverse natuur van vochtige tot droge heide, bosgebieden zoals donker turfwater en velden met witte veenpluis.

Knooppunt route, we starten en eindigen bij knooppunt 77.