Nederland E-bike tour Purmerend naar Weesp

Trainen voor onze fietsvakantie

Zicht op de Where vanaf de Wheermolenbrug.

Als voorbereiding op onze fietsvakantie in juni 2024 moet er getraind worden. We starten vanaf Silian in Zuid Tirol naar het noorden van het Gardameer met als eindbestemming Arco of Riva del Garda. We hebben deze reis geboekt bij de ANWB, we fietsen van hotel naar hotel en onze bagage wordt voor ons vooruitgebracht.

Via het Oudelandsdijkje fietsen we naar Ilpendam. Blikvanger van het dorp is de Hervormde kerk.

Ilpendam is een dorp in de gemeente Waterland en heeft 1835 inwoners (2023)

Door landelijk Noord fietsen we richting de Schellingwouderbrug. Vroeger was deze brug de enige vaste oeververbinding tussen Amsterdam en het aan de overkant van het IJ gelegen Amsterdam Noord.

Landelijk Noord met de dorpen, Ransdorp, Zunderdorp, Schellingwoude, Holysloot en Durgerdam behoren tegenwoordig tot de gemeente Amsterdam maar waren vroeger zelfstandige gemeenten.

Nadat we over de eerste van de twee Schellingwouderbruggen gereden zijn krijgen we zicht op de Oranjesluizen. Het sluizencomlex bij Schellingwoude bestaat uit een aantal schut- en spuisluizen. Ze zorgen ervoor dat de hoofdvaarroute, van de Noordzee bij IJmuiden naar het IJ bij Amsterdam en verder, vlot en veilig bevaren kan worden.

Het Gemeenlandshuis aan de Diemerzeedijk 27 in Amsterdam is gebouwd in 1727. Ruim 250 jaar was het eigendom van het waterschap. Sinds 2008 is het gebouw in bezit van Vereniging Hendrick de Keyser. Die liet het pand flink herstellen. Tegenwoordig is het Gemeenlandshuis ook een prachtige trouwlocatie.

De Zeeburgerbrug onderdeel van de ringweg om Amsterdam de A10.

We komen langs 1 van de forten van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam was een verdedigingslinie, gelegen op 15 tot 20 kilometer rond het centrum van de Nederlandse stad Amsterdam. De Stelling is 135 kilometer lang, bevat 45 forten en is aangelegd van 1880 tot 1920.

De forten werden gesitueerd op plaatsen waar de waterlinie wordt doorkruist door dijken, wegen of spoorlijnen. Plaatsen waar het water diep genoeg was voor boten waren kwetsbaar, doordat de oprukkende vijand op die plaatsen niet door het water zou worden tegengehouden, zodat hij ook op deze plekken onder vuur genomen moest kunnen worden.