Nederland E-bike tour Kastelenroute Vorden

Acht kastelen route

Tijdens het surfen op internet ontdekken we de 8 kastelenroute in Gelderland. Een route van ongeveer 35 kilometer welke volgens de informatie goed bewegwijzerd zou zijn.

We laden de E-bikes op de fietsendrager van de auto en rijden naar Vorden. Hier is aan de rand van het centrum een grote parkeerplaats waar als wij aankomen al meerdere auto’s met een fietsendrager staan. We pakken onze E-bikes en gaan vol enthousiasme op pad.

Al snel komen we erachter dat de route niet zo goed bewegwijzerd is als de website doet voorkomen. Wel maken we een mooie lus door de omgeving van Vorden.

Terras Grand Bistro de Rotonde

Voor we het weten zijn we in het centrum van Vorden en maken we van de nood een deugd en drinken daar een cappuccino. Ondertussen zoeken we op Komoot of iemand de Kastelenroute al gedeeld heeft. Uiteindelijk vinden we een route en gaan na de cappuccino opnieuw op pad. Inmiddels hebben we al 8 kilometer gereden zonder een kasteel tegen te komen.

Kasteel Vorden

Maar bij de 2e poging passeren we het eerste kasteel, kasteel Vorden.

Kasteel Vorden

Kasteel Vorden stamt uit de twaalfde eeuw, maar was toen totaal anders. Het kasteel, zoals we het nu zien, is voor het grootste deel gebouwd in de zestiende eeuw. Hiervoor was alleen de vierkante toren, die op dit moment nog te zien is, aanwezig

Kasteel Vorden

Kenmerkend aan dit kasteel is een ommuurd voorplein met een ophaalbrug. Het kasteel verloor in de loop der eeuwen echter zijn defensieve functie en werd in de negentiende eeuw omgebouwd tot landhuis.

We laten het 1e kasteel achter ons en gaan vl goede moed op zoek naar de volgende.

kasteel de Kieftskamp

De volgende welke wij spotten is kasteel de Kieftskamp. Je moet er overigens wel moeite voor doen en de lange oprijlaan oprijden. Als je niet oplet fiets je er zo voorbij. Het wordt een kasteel genoemd maar heeft wat uiterlijk betreft meer weg van een landhuis.

kasteel de Kieftskamp

Landgoed De Kieftskamp wordt voor het eerst in 1626 genoemd en heet dan Kijfftskamp. In 1776 wordt er een landhuis gebouwd in de Lodewijk XVI-stijl door Johan Hendrik Brass. In 1975 werd het bezit verkocht aan Stichting Het Geldersch Landschap die het landgoed verhuurt. De Kieftskamp is een van de best bewaarde achttiende-eeuwse landhuizen in Gelderland. Het kasteel is niet geopend voor bezichtiging.

De Lindesche molen

We komen langs De Lindesche molen, deze werd in 1856 als 8-kantige windkorenmolen op een 4,20 m hoge bult gebouwd door Kelderman uit Ootmarsum. In 1890 wordt vermeld dat de molen na een brand is herbouwd.

Via autoluwe wegen gaat onze fietstocht verder.

De overige 6 kastelen komen wij niet tegen dus eigenlijk zijn we wat teleurgesteld. Maar wellicht hebben we de verkeerde route van Komoot gevolgd.

De route is overigens wel de moeite waard en loopt door het mooie Gelderse landschap.

De volgende keer toch maar de gpx downloaden van https://achterhoek.nl/Acht-kastelenroute wellicht dat we dan wel alle 8 op de foto kunnen zetten.

We stoppen nogmaals bij Grand Bistro de rotonde. Deze heeft namelijk het Oostenrijkse drankje Almdudler op de kaart staan. Toevallig ons favoriete drankje. Zo een kans laten wij niet liggen.