Nederland E-bike tour Haaksbergerveen

Rondje vanaf Boerderijcamping de Beek

Vandaag rijden we de 3e route vanaf Boerderijcamping de Beek waar we een weekje logeren in een boerderijkamer

Ook deze route komt uit het informatieboek welke camping eigenaren Natasja en Henk-Jan voor iedere gast beschikbaar stellen. Dit keer komen we niet langs Enschede maar een stukje door Duitsland, door het Haaksbergerveen en Haaksbergen.

Alle routes starten volgens de beschrijving op een andere locatie maar altijd ligt er een fietsknooppunt dicht in de buurt van de camping zodat je daar kunt starten.

Ook vandaag ontkomen we er niet aan dat een deel van de route gelijk is aan die we eerder reden uit het informatieboek. Opnieuw komen we langs het Buursermeertje. Dit meertje is geen natuurlijk meertje maar gegraven begin vorige eeuw.

We rijden over de hei in het Buurserzand.

Toch vind je hier ook bos, we rijden door een tunnel van groen.

De route is afwisselend, heide, bossen en boerenland.

Na een stukje route door Duitsland komen we via de grensovergang Oldekotte Nederland weer binnen.

Bij café restaurant Rotering stoppen we en genieten we op het terras van een consumptie.

De Zandvang

We steken de rivier de Berkel over bij Berkelstuw de Zandvang. De Berkel is een parel in de natuur van de gemeente Berkelland. De rivier ontspringt bij Billerbeck, in Noordrijn-Westfalen, stroomt door de Achterhoek en mondt uit bij de IJssel in Zutphen. De totale lengte is 110 kilometer.

Brug over de Berkel bij de Zandvang

De Berkel ontspringt uit een bron op 125 meter hoogte bij Billerbeck in Duitsland. De eerste tientallen kilometers meandert de Berkel sterk en oogt ze niet veel meer dan een klein idyllisch beekje. Vanaf Stadtlohn verandert de stroom in een kleine rivier. In de gemeente Berkelland stroomt hij door de dorpen Rekken en Eibergen en langs Haarlo en Borculo. Tussen Eibergen en Mallem doorsnijdt de Berkel het Oost-Nederlands plateau. Daar ligt een breed beekdal met terrasresten. In Rekken, enkele honderden meters op Nederlands grondgebied, is een zandvang gerealiseerd. Dat is een verbreding, waar het door het snelstromende riviertje meegevoerde sediment kan bezinken. Vanaf daar is de Berkel gekanaliseerd.

Door het bos rijden we richting Haaksbergen.

We komen in Haaksbergen en gebruiken bij De Kornuiten op de markt de lunch.

Na de lunch leggen we de laatste 7 kilometer af naar de camping in Buurse.