België Zwalm

De traditionele Alpenfreaks wandeling laatste weekend van september 

Laatste weekend van september, traditioneel word dan de Alpenfreaks wandeling gehouden. De Alpenfreaks zijn een groep liefhebbers van de Alpenlanden die op een website met elkaar ervaringen uitwisselen en uit deze virtuele contacten zijn ook echte vriendschappen ontstaan. Jaarlijks worden er meestal twee wandelingen georganiseerd. Een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Voor de najaarswandeling is dit keer de bestemming Vlaamse Ardennen gekozen. 

Wanneer we ’s morgens de gordijnen van ons logement Johan’s Lodge openen ziet het er veelbelovend uit. De mist over de weilanden voorspelt mooi weer. Als alle deelnemers gearriveerd zijn rijden we naar het startpunt van onze wandeling. 

De wandeling is in de Vlaamse Ardennnen in de Zwalmstreek.

De Vlaamse Ardennen: zijn een heuvelachtige streek in het zuiden van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen variërend in hoogte tussen 88 en 145 meter.

De streek is niet duidelijk omlijnd, maar meestal bedoelt men hiermee het arrondissement Oudenaarde en de steden Zottegem en Geraardsbergen.

De streek is een officieel erkend Regionaal Landschap en vormt een bekende toeristische regio. 

De heuvelrij loopt over de taalgrens over in het Henegouwse Pays des Collines, dat geografisch een geheel vormt met de Vlaamse Ardennen.

De streek heeft niets te maken met de Ardennen in Wallonië, maar is slechts zo genoemd vanwege haar heuvelachtige karakter.

De benaming werd gegeven door de schrijver Omer Wattez in 1889: “O, mijn schoon land, met uw wijde horizonten; land van heuvels en dalen, waar ge tien, twaalf dorpen in één dag te voet kunt bezoeken, van het ene naar het andere gaan langs veldwegeltjes die klimmen en dalen; waar ge vanop een hoogte wel twintig dorpen ziet liggen, met hun kerktorens en huizen en hofsteden en boomgaarden. O, mijn schoon land met uw wijde en brede vergezichten, … machtig veel groen, bossen, lange bomenrijen die men op de hoogten van verre ziet staan …”

De wandeling loopt bijna de gehele route langs de rivier de Zwalm.
We steken de rivier gedurende de wandeling een aantal keren over.

De Zwalm is een bijrivier van de Schelde en één van de belangrijkste waterlopen in de Vlaamse Ardennen in het zuiden van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen.

De eerste stop is bij de IJzerkotmolen. In deze oude molen is een restaurant gevestigd waar wij een kop koffie nuttigen.
De molen is nog steeds in bedrijf.
In tegenstelling tot de molens welke met wieken aangedreven worden, moet deze molen het hebben van de waterkracht.
Na de koffie gaat de wandeling langs de Zwalm verder.
Zoals altijd heeft Thora plezier.
De rivier is niet bevaarbaar voor grote schepen.
Bovenstaand bord staat langs de route, persoonlijk kan ik het niet helemaal plaatsen.

Voor we het weten zijn we bij ons lunchadres aangekomen, de Ter Biestmolen

In deze oude molen kan je fantastisch eten en is dan ook een aanrader om te bezoeken als je in de buurt bent.

De Ter Biestmolen gebruikt een oude Belgische buslichtingbus als brievenbus, voor de zekerheid hebben zij vermeld dat deze niet gelicht word door de Belgische posterijen.

We waren met een gezelschap van 30 man op stap. Altijd wel iemand om je gezellig mee te kletsen.
Foto Claude Herman †
Na een mooie dag arriveren we bij ons eindpunt.