Oostenrijk wintersport 2013 winterwandeling

Ischgl – Mathon – Wildererhütte – Waldkapelle – Galtür 

Wanneer we opstaan is het opnieuw soepkippen weer, we besluiten om vandaag te gaan wandelen. Veel mogelijkheden heb je niet in Galtür omdat je aan het einde van een dal zit en bovendien vele zomer wandelwegen afgesloten zijn vanwege lawine gevaar. We lopen voor ons een bekende route naar de Wildererhütte. Dit keer niet vanuit Galtür maar vanuit Ischgl. 

Met de skibus rijden we naar het pleintje van de Pardatschgratbahn, dit is wat verder dan eigenlijk noodzakelijk is maar we moeten nog even een boodschap doen bij de grote Intersport. 

We lopen door tot Fimbabahn waar we door de Dorftunnel midden in het centrum van Ischgl uitkomen. De Dorftunnel is aangelegd om de drukte over de liften in Ischgl te verdelen en daardoor wachttijden te voorkomen. 

Ischgl is een gemeente in het district Landeck in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. De plaats met circa 1500 inwoners ligt op 1376 meter hoogte en is de belangrijkste plaats in het Paznauntal. De plaats is vooral bekend van het skigebied welke in verbinding staat met het skigebied van het Zwitserse Samnaun. Het skiseizoen in Ischgl duurt vanaf december t/m circa 1 mei. Met 210 kilometer aan piste ligt er voor iedere skiër een uitdaging.

In de tunnel hangen diverse foto’s van de optreden van artiesten die opgetreden hebben in Ischgl. Meerdere keren per jaar worden concerten georganiseerd welke gratis toegankelijk zijn voor mensen met een skipas. 

Voordat wij het dorp verlaten willen wij ons cafeïne gehalte nog even aanvullen. Aan de rand van het dorp ploffen we neer bij een 4 sterren hotel welke er erg luxe uitziet de prijs van de cappuccino valt mee, zelfde prijs als overal anders in Ischgl. 

Langs de langlaufloipe gaat het richting Mathon en laten we al snel Ischgl achter ons
We kijken achterom en zien Ischgl liggen
Langs de beek en de lawine galerij gaat het richting Mathon
Wij doen het lopend voor de luie mensen kan het ook met een arrenslee
Het dorpje Mathon is gemeente Ischgl hier vind je de goedkopere kamers en veel appartementen. 
Langzaam verbeterd het weer en komt het zonnetje tevoorschijn
Wanneer wij bij de Wildererhütte zijn schijnt de zon echter het is nog te fris om buiten te zitten.
Voor de Wildererhütte staat een fontein welke bevroren is
De hut is authentiek ingericht en boven in de hut vind je een klein wild museum dat vrij toegankelijk is bij gebruik van een consumptie. 
Vanaf de Wildererhütte gaat het bergop door het bos langs de Waldkappelle naar Tschafein
Waldkapelle
Wanneer we uit het bos komen is de hemel blauw inmiddels is het al 14:00 uur en te laat om nog te gaan skiën. 

Galtür is een gemeente in het district Landeck in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. De plaats met circa 800 inwoners ligt op 1584 meter hoogte en ligt aan het einde van het Paznauntal. De plaats is vooral bekend van de Silvrettahochalpenstrasse welke vanuit de wijk Wirl, Tirol verbind met Vorarlberg. In de winter eindigt het dal in Wirl omdat de Silvrettahochalpenstrasse gesloten is. Op 23 februari 1999 kreeg het dorp internationale bekendheid door een lawine die naar beneden kwam. Bij deze lawine kwamen 31 inwoners en toeristen om het leven. Sinds die tijd is Galtür het veiligste dorp in de Alpen door de bouw van een lawinemuur en andere maatregelen die het dorp moet behoeden voor lawines

Het laatste stuk gaat langs de beek waar we weer op ons vertrekpunt het dorpspleintje van Galtür uitkomen.

De totale wandeling is 11,4 kilometer en wij deden er 3 uur zuivere wandeltijd over. Een tempo van 3,5 km per uur lijkt niet hoog maar er ging een forse wind en de sneeuw was hoog.