Duitsland weekend Monschau

Flaneren in Monschau, een kleine wandeling en bezoek aan de kerstmarkt in Aachen 

Samen met onze vrienden Marja en Peter gaan we in november 2016 een weekend naar Monschau. 

We verblijven in een appartement, in een oud vakwerkhuis, midden in het centrum van Monschau aan de Rur met zicht op de Marktplatz.

Monschau is een plaats in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, gelegen op een hoogte van ongeveer 420 meter in de Stadsregio Aken. Het stadje ligt aan de rand van de Eifel en aan de bovenloop van de Roer (Duits: Rur) op circa 4 kilometer van de Belgische grens. 

De ligging in een diep dal langs een riviertje, de historische architectuur en het vele groen maken Monschau populair bij toeristen. Het stadje kent een grote hoeveelheid vakwerkhuizen.

Het is oorspronkelijk een Waalse plaats in het hertogdom Limburg. Rond de Dertigjarige Oorlog verduitste het stadje door de toevloed van protestantse Duitstalige vluchtelingen op zoek naar godsdienstvrijheid. Het stadje hoorde hierna bij het hertogdom Gulik. In de Franse tijd was Montjoie een kantonhoofdplaats in het Roerdepartement. Pas in 1918 veranderde het stadje onder keizerlijk bevel zijn naam officieel van Montjoie naar de Duitse uitspraak hiervan: Monschau.

Rooms Katholieke kerk 

We wandelen door het stadje waar men al druk bezig is met het opbouwen van de kerstmarkt. Helaas zijn wij een weekend te vroeg en is de markt nog niet geopend. 

Zodra het donker word is het stadje sfeervol verlicht. 
Het is ook leuk om dan de vakwerkhuizen te bekijken. 

Kerstmarkt Aachen 

Op zaterdag staat de kerstmarkt in Aachen (Aken) op ons programma. Het is razend druk op de markt, regelmatig moeten we onze hond Xela, een Bayerische Gebirgsschweisshund, in bescherming nemen tegen marktbezoekers die de hond niet opmerken. 

Het merendeel van de stands verkoopt etenswaar, wie hier de maag niet kan vullen is erg kieskeurig. Wij slenteren op ons gemak rond en hebben ongeveer drie uur nodig om alles te bekijken. 

Het word kouder, tijd om terug te gaan naar de warme kachel in ons appartement in Monschau. 

Monschau

Op een steenworp afstand van ons appartement ligt de backerei. 

Deze verkoopt heerlijk Duits ambachtelijk brood. 

Ook worden er “printen” verkocht. Een streekproduct welke wat smaak betreft op taai taai lijkt echter hard gebakken is. Om het taai te krijgen als taai taai dan moet er een stukje appel in de koektrommel worden gelegd. 

Op zondag worden we getrakteerd op regen, we laten de grote geplande wandeling schieten en gaan opnieuw op stap in Monschau. 

Vrijdag bij aankomst hebben we een snelle ronde gemaakt, nu bekijken we alles op ons gemak. 

Monschau is niet groot maar uiteraard zijn er veel winkeltjes die de dames interesseren. 

Het stadje is al in kerstsfeer en de winkeltjes verkopen prachtige kerstspullen. 

Emmy en Marja genieten van de mooie dingen.Uiteraard hebben de dames beide een leuk aandenken meegenomen. Voor een ieder die van kerst en de sfeer rond de kersttijd houdt is Monschau een echte aanrader.

In de middag gaan de mannen op stap om wat Geocaches te zoeken. 

Om deze te kunnen loggen moet er aan beide zijden van het dorp een aantal hoogtemeters geklommen worden. 

Dit geeft de gelegenheid om wat mooie overzicht foto’s van Monschau te maken. 

De kant waar het kerkhof zich bevind geeft de mooiste blik. 

Het rode huis, waar tegenwoordig een museum in gevestigd is, is duidelijk herkenbaar. 

Tijd om weer af te dalen en de beklimming aan de andere zijde van het stadje te maken. 

Aan de andere zijde lopen we over de panorama weg. 

Hier heb je constant uitzicht over Monschau. 

Het weer wordt slechter, voordat we tot op onze huid toe nat zijn, zoeken we beschutting en keren terug naar het appartement. 

We hebben een heerlijk weekend in Monschau gehad. Helaas liet het weer geen lange wandeling toe maar dat bewaren we gewoon voor de volgende keer.