Duitsland, Monschau weekend met de Alpenfreaks

Wandelen rondom Monschau in de Eifel, een deel van de Eifelsteig 

September 2010.

De Alpenfreaks was een groep liefhebbers van de Alpenlanden die op een website met elkaar ervaringen uitwisselen en uit deze virtuele contacten zijn ook echte vriendschappen ontstaan. Ook werden er jaarlijks twee wandelingen georganiseerd. Een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Voor de najaarswandeling was dit keer de bestemming Monschau in de Eifel gekozen. 

Monschau ligt op 300 kilometer van onze woonplaats. Om dat dit wel erg ver is om op één dag te rijden kiezen wij er voor om er een heel weekend van te maken. We verblijven in een chalet in Kalterherberg, een deelgemeente van Monschau. Samen met nog 20 andere Alpenfreaks die er net als wij een weekend van maken.

Het weekend start vrijdagavond met een Breughelmaaltijd en onder het genot van diverse (alcoholische) drankjes worden de ervaringen van de afgelopen zomer in de Alpen uitgewisseld. Al snel is het tijd om te gaan slapen. Morgen staat de wandeling op het programma. Naar later bleek zou deze 18 kilometer zijn. 

We vertrekken zaterdagochtend naar Rohren en parkeren onze auto op de gratis parkeerplaats van de Sommerrodelbahn. Hier zal de gevarieerde wandeling starten. Naast de 22 Alpenfreaks die in de chalet overnachten zijn er ook nog deelnemers die ’s morgens vroeg van huis vertrokken zijn. Hen ontmoeten we op de parkeerplaats, de begroeting is allerhartelijkst. Om de regen voor te zijn krijgen we van de organisatie een prachtig regenjack voorzien van het logo van de Alpenfreaks. 

De wandeling start door het wijkje Rohren maar al snel gaan we het bos in en kan Xela onze Bayerische Gebirgs Schweisshund los. Samen met Bo, de Mechelse herder van Sandra en Bart heeft zij de grootste pret. 

De wandeling is zeer gevarieerd en toont het Eifel landschap en zijn gebouwen op zijn mooist. Een gedeelte van de wandeling gaat over de Eifelsteig. De Eifelsteig is een 313 km lange wandelroute die loopt van Noord naar Zuid dwars door de Eifel. 

Al snel is het 12.15 uur en komen we bij hotel Perlenau aan waar we de lunch gebruiken. 

Vanaf hier gaat de wandeling richting het centrum van Monschau.

Voor Alpenfreaks Bernie en Caroline een reden om hun klimcapaciteiten even te testen.

We arriveren via een klim en afdaling in het gezellige centrum van Monschau. 

Natuurlijk wordt er een terrasje gepakt en een lekker ijsje gegeten.

Het centrum van Monschau is levendig, toeristisch maar biedt ook fraaie plaatjes.

Er is een oponthoud van één uur ingepland in Monschau. We verzamelen weer op de Marktplatz waar zich vele gezellige terrasjes bevinden. 

Om terug te komen op ons uitgangspunt moet er geklommen worden. Al snel kijken we over het centrum van Monschau. 

We laten al snel Monschau achter ons en zetten koers richting Rohren. 

De wandeling zit er op en we keren terug naar de chalet. Hier volgt nog een uitstekende maaltijd verzorgd door een traiteur en een gezellige avond. Zondag gaan we na een uitgebreid ontbijt weer richting huis. Een gezellig weekend is voorbij.

Speciale dank gaat uit naar de organisatoren Yolanda, Ruud, Jos en Wouter. Jullie hebben er voor gezorgd dat wij weer een prachtig weekend beleefd hebben. Bedankt voor het vele werk in het weekend maar ook in de voorbereiding. Het was grandioos.