Duitsland kleine rondwandeling vanaf de Haarmühle

Start in Duitsland maar ook door het Witte Veen in Nederland

We zijn een weekje in Buurse Twente en gaan een hapje eten bij landgasthof Haarmühle in Ahaus-Altstätte. Voordat we gaan eten willen we nog een kleine wandeling maken. Bij het landgasthof starten diverse rondwandelingen welke door middel van gekleurde paaltjes aangegeven wordt.

Wij kiezen voor de rode route, deze is 2,8 kilometer lang. Het is vandaag een warme dag, de eerstvolgende route is ruim 7 kilometer wat wij gezien het tijdstip en de temperatuur vandaag te lang vinden.

De wandeling start in Duitsland maar Landgasthaus Haarmühle ligt aan de grens met Nederland.

We kruizen de Aa. De beek wordt hier ook wel Ahauser-Aa genoemd. Het water ontspringt in de Duitse stad Ahaus. Vanaf de grens stroomt het riviertje als Buurserbeek en Schipbeek (vanaf Diepenheim) naar de IJssel.

De wandeling gaat door het door Natuurmonumenten beheerde Witte Veen. Het heide- en bosgebied Witte Veen ligt tussen Buurse en de Duitse grens. Midden in het gebied staan nog altijd de oude grenspalen van Bentheimer zandsteen uit de 18e eeuw.

Door het Witte Veen trokken vroeger regelmatig smokkelaars. Ze moesten uitkijken voor de grensbewakers die vanuit de boerderij ‘t Markslag hun surveillance liepen. Oude grenspalen herinneren ook nog aan die tijd. Die van voor 1795 dragen nog hun oorspronkelijke inscriptie.

In het gebied staat de Brem volop in bloei. Brem staat op voedselarme zanderige bodems. De brem bloeit in de lente en als de bloei ten einde loopt ben je aan de zomer toe

Het gebied is toegankelijk voor wandelaars, fietsers, mountanibikers en paarden. Twente landgoed vraagt d.m.v. bordjes om respect voor elkaar te hebben.

Bij het toeristisch informatiepunt in Haaksbergen kan je wandel en fietsroutes ophalen die door het Witte Veen lopen.

We zien ook de al eerder genoemde oude zandstenen grenspaal.

We kruizen opnieuw de Aarhuiser-Aa en zijn weer terug op ons uitgangspunt.