2004 Zomervakantie  Oostenrijk

Koper, badplaats in Slovenië 

De camping in Porec gebruiken we als uitvalbasis om de omgeving te verkennen. We brengen een bezoekje aan Koper. Koper ligt in Slovenië de afstand vanaf Porec is ongeveer 50 kilometer. Wij kiezen er voor om niet over de autoweg te gaan maar de oude weg langs de kust te volgen. De afstand is wel iets langer maar de blikken over zee vergoeden veel. 

Koper (Sloveens: Koper, Italiaans: Capodistria, Duits: Gafers) is een van de drie havensteden van Slovenië. Het ligt ten oosten van Izola en Piran en ongeveer 11 kilometer ten zuiden van de Italiaanse stad Triëst Koper ontstond in de oudheid. Door de Grieken werd de stad Aegida genoemd, bij de Romeinen Capris, Caprea, Capre en ook wel Caprista. In de middeleeuwen werd Koper een administratief centrum voor Istrië en kreeg het de naam Caput Histriae (vanwaar het Italiaanse Capodistria is afgeleid).

Slovenië heeft slechts een kleine kuststrook van ongeveer 50 kilometer in Istrië aan de Golf van Triëst, die deel uitmaakt van de Adriatische Zee. De baai waaraan Koper ligt heet de Baai van Koper. Ook uit militair oogpunt is de haven van Koper van belang.

Toen de Langobarden in het jaar 568 binnenvielen vluchtten de Romeinen uit Tergustum (Triëst) naar Koper, welke als eerbetoon aan de Byzantijnse keizer Justinus II vernoemd werd naar Justinople. Later heersten de Langobarden en de Franken over Koper. Het is bekend dat er al in het jaar 932 handel was tussen Koper en Venetië. Een oorlog in 1035 tussen het Heilige Roomse Rijk en Venetië, waarin Koper de zijde van het Heilige Roomse Rijk koos, verstoorde de handel. Als dank kreeg Koper stadsrechten van Koenraad, Keizer van het Heilige Roomse Rijk. Sinds 1232 behoorde Koper tot het patriarch in Aquileia (Italiaanse stad uit de geschiedenis, aan de Adriatische Zee en in 1278 sloot het zich aan bij de Republiek Venetië.

Koper werd een belangrijk handelscentrum en de hoofdstad van het Venetiaanse Istrië, Koper kreeg de naam Caput Histriae (hoofd van Istrië, waarvan de Italiaanse naam Capodistria is afgeleid).

Al sinds de 8e eeuw (mogelijk al sinds de 6e eeuw) was Koper de hoofdstad van de kerkprovincie. Één van Kopers bisschoppen was de Lutheraanse hervormer Pier Paolo Vergerio. In 1828 vond er een fusie plaats met de kerkprovincie van Triëst.

Toen Koper nog onder het gebied van het Keizerrijk Oostenrijk maakte Koper-Capodistria, net zoals Triëst deel uit van Küstenland region. Na de Eerste Wereldoorlog werd het aan Italië toegewezen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog viel koper onder Joegoslavisch gezag als zone B van de Vrije Zone Triëst. Toen de Vrije Zone Triëst in 1954 werd opgeheven werd zone B (en dus Koper) deel van Joegoslavië. De kerkprovincie werd na een fusie ruim 125 jaar weer afgescheiden van Triëst.

Koper telt 1270 inwoners die tot de Italiaanse minderheid behoren (2,7% van de totale bevolking). Hun positie is door de Sloveense grondwet beschermd, wat onder meer eigen radio- en televisiezenders, verplichte tweetaligheid in bestuur, onderwijs, rechtspraak en commercie (opschriften, reclame e.d.) inhoudt.

Bezienswaardigheden in Koper zijn onder andere

15e-eeuwse Pretoriaanse Paleis in Venetiaans-Gotische stijl 

12e-eeuwse kerk Carmine Rotunda 

St.-Nazariuskathedraal gekarakteriseerd door zijn 14e-eeuwse wachttoren

 

Bron: www.wikipedia.nl