Venntal, een onbekend zijdal van het Wipptal

Wandeling naar het Jausenstation dat het hele jaar open is

Vandaag een wandeldagje, Martin heeft zijn zinnen gezet op een wandeling in Padaun. Vanaf daar wil hij de afdaling maken naar het Venntal. We rijden naar Padaun via het Valsertal. 

De auto wordt geparkeerd en we gaan op pad. Wanneer we aan het einde van het Padauntal komen kunnen we niet verder. Het pad is niet geruimd en verder lopen is onverantwoord. We besluiten om terug naar de auto  te gaan en het Venntal vanaf een andere richting te benaderen. 

gallery/p1070477_6ec

Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar. 

We rijden terug door het Valsertal.  Op onze weg bergafwaarts zien we op de helling aan de overkant de restanten van de grote modderlawine welke in december 2017 bewoners van het dal van de buitenwereld afsloot. Na de lawine moesten er 40 inwoners om veiligheidsredenen geëvacueerd worden. Gelukkig zijn er geen gewonden en doden gevallen. De kerkgangers waren net de plek des onheils gepasseerd toen de modderlawine naar beneden kwam. 

gallery/p1070491_92e

Via de Brennerbundesstrasse rijden we tot vlak voor de grens bij Brenner. Hier draaien we via een smal tunneltje onder de spoorbaan door. Bij het begin van het dal zijn een klein aantal parkeerplaatsen. 

gallery/p1070493_670

Over de niet geruimde weg wandelen we het dal in. Op sommige plekken is deze spiegelglad door het dooiwater van de bomen dat daarna weer opvriest. 

gallery/p1070497_0c0

Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar. 

gallery/p1070498_f23

Het Venntal is onbekend, niemand verwacht vlak voor de Italiaanse grens langs de drukke Brennerautobahn nog een rustig dal met veel natuurschoon. 

gallery/p1070509_649

Vanaf de parkeerplaats loop je in ongeveer 30 minuten naar het Jausenstation welke het hele jaar geopend is. Op donderdag sta je voor een gesloten deur want dan heeft de eigenaresse haar vrije dag. 

gallery/p1070502_fd5

In de gemoedelijke stube waar de kachel brand is het goed vertoeven. De menu kaart is klein maar de porties zijn groot. De Kaiserschmarren is een aanrader. 

gallery/p1070512_de5

De eigenaresse, Rosina, is een nicht van onze vriendin Christine. Of om die reden het portie groter uitgevallen is weten we niet zeker. De kwaliteit en de smaak is in ieder geval uitstekend.

Op de terugweg vertelt Christine dat er vroeger ruzie was tussen 2 broers die beiden in het Venntal woonden. Deze ruzie was voor Tatort de moeite waard om een aflevering op te nemen. In deze aflevering wordt fictie en nonfictie in elkaar verweven. Voor wie meer wil weten Tatort aflevering 715 Granit

gallery/p1070504_a37

Na een heerlijke pauze gaan we over dezelfde weg retour. 

gallery/p1070506_f22

Naast het Jausenstation staat het woonhuis van de familie Kerschbaumer met wandschildering. Ook staat er nog een kapel. 

gallery/p1070513_40c

Een bijzonderheid aan het huis en het Jausenstation is dat de beek hieronder door stroomt. Zie onderstaande foto's.

Wij hebben genoten van dit voor ons onbekende plekje in Tirol en raden ieder die in de buurt is aan om een kijkje in het dal te nemen. Als we in de zomer weer eens in Steinach zijn dan willen we zeker nog eens de wandeling vanuit Padaun naar het Venntal maken.