Bayerische Gebirgs Schweisshund

Ras standaard, informatie over een bijzonder ras

Hieronder een beknopte rasstandaard van de Bayerische Gebirgs Schweisshund, in het Nederlands, Beierse berg zweethond. Dit ras is in Nederland een zeldzame verschijning en je zal een Bayer niet veel in het straatbeeld tegenkomen. Er zijn er ongeveer tussen de 30 en 40 in Nederland 

De rasstandaard is alleen in het Duits (land van herkomst) of in het Engels te verkrijgen. Het betreft hier een beknopte uiteenzetting van de Duitse versie: FCI nr 217 van 1-4-1996

Algemeen beeld: De Bayerischer Gebirgs Schweisshund is een lichte, zeer bewegelijke, middelhoge hond. Zijn lijf is iets langer dan hoog en zijn achterkant is licht overbouwd.
Hij heeft een zwaar gebit met 42 gezonde tanden en kiezen. Zijn ogen zijn helder, niet te groot en te rond, goed gesloten en hebben een alerte uitdrukking. De ogen zijn middel tot donker bruin zonder dat er enig wit is te zien.
 

gallery/roedel herwi

De hals is middelmatig lang, sterk en droog. Het is belangrijk dat hij sterk maar soepel in elkaar zit .

Het haar is dicht en ligt glad op de huid, het heeft niet te veel glans en het is ruwer op de buik, poten en staart, fijner op de kop en oren.

De staart draagt hij horizontaal of schuin omlaag. De staart lengte is tot op de middenvoet. 

De kleur van de vacht loopt van dieprood, hertenkleur, roodbruin, roodgeel, okergeel, tarwekleur, roodgrijs naar zelfs gevlamd of met vlekken.

De kleur van de snuit, oren, als mede de rug en staart is meestal meer intens of zelfs donkerder. De meeste Bayerischer Gebirgs Schweisshunden hebben een donker (zowat zwart) masker en oren.

Schofthoogte; de reuen mogen tussen de 47 en 52 cm schofthoogte zijn. De teven daarin tegen mogen tussen de 44 en 48 cm schoft hoogte zijn. 

gallery/xela 2017