Kampeergeschiedenis 

Een overzicht van onze kampeermiddelen door de jaren heen

Tsja, waarom gaat een mens kamperen? Omdat het goedkoop is? Dat was vroeger misschien zo maar tegenwoordig is een kampeervakantie net zo duur als een andere vakantie. Ik denk, zeker als je buiten het hoogseizoen reist, de vrijheid en de mogelijkheid om als het ergens niet bevalt om verder te gaan onze reden is om te kamperen.

Onze kampeergeschiedenis start in 1990. We waren in 1989 aan het Ledromeer in een hotel, het weer was zeer wisselvallig en iedere keer als we net geinstalleerd waren op het strandje kwam er weer een bui motregen op zetten. Emmy die als kind met haar ouders gekampeerd had vertelde van de voordelen van het kamperen. Peter van huis uit hier niet mee opgegroeid zag dit helemaal niet zitten maar Emmy bezit zeer veel overtuigingskracht dus jullie raden het al het jaar er op gingen wij kamperen.

Onze eerste vakantie gingen we met een geleende tent van een collega van Emmy, hij vond het kamperen maar niets en na de vakantie toen bleek dat Peter helemaal om was mochten wij de tent en toebehoren houden.

gallery/agetent

Aangezien het kamperen ons beviel en de tent welke wij van Age kregen een leuke tent is maar je bij slecht weer niet naar buiten kon kijken en Peter zich gebukt moest aankleden besloten we uit te kijken naar iets anders. De keuze viel op een oppombare tent van Karsten. In begin jaren 90 toen wij deze tent kochten was het assortiment bij Karsten nog niet zo uitgebreid en kon je weinig extra opties nemen. Dat is tegenwoordig wel anders. Wij kozen voor een 350 bij 350. De 3.50 geeft de oppervlakte van het grondvlak aan. Een heerlijke tent waar we jaren plezier van gehad hebben.

gallery/karsten tent

De Karsten tent kostte ons een rib uit ons lijf maar uiteindelijk bleek weer dat duurkoop in dit geval goedkoop was. Nadat wij er een aantal seizoenen mee gekampeerd hadden en de tent verkochten aan een bedrijf dat gespecialiseerd is in de verkoop van 2e hands De Waard en Karsten tenten bleken wij voor minder dan 100 gulden per jaar gekampeerd te hebben.

De reden dat wij de tent verkochten was niet omdat het ons niet beviel maar vanwege het feit dat je altijd op de grond moet slapen bij alle weersomstandigheden. Als je dan last van je rug hebt moet je een keuze maken. 

gallery/karsten2

We zijn zoals dat heet een aantal jaren weer op hotel gegaan maar dat beviel ons niet uiteindelijk de stoute schoenen aangetrokken en een caravan gehuurd. Aangezien dit onze eerste ervaring was met het rijden met een caravan kozen we voor de kleinste maat een Chateau 350. 

gallery/chateau klein

Een leuke anekdote uit die vakantie is van het kleine (Duitse) meisje dat naast ons stond op de camping Schluga in Hermagor. Ouders grote tandemasser waar onze caravan 3 keer in kon met grote terreinwagen. Zij komt naar ons en toe vraagt: "is dit jullie caravan?"waar op Emmy bevestigend beantwoord. Zit er ook een toilet in? Ja zegt Emmy er zit ook een toilet in. Waar op het kind hard naar haar vader toe rent en roept (uiteraard in het Duits), kijk papa zij slapen in dat hondehokje en er zit zelfs een toilet in. Papa wist niet hoe snel hij zijn dochter stil moest krijgen maar als wij er nu zo op terug kijken had he jongedame helemaal gelijk. 

gallery/chateau klein 2

Daarna hadden we een zwaardere auto en konden dus ook een grotere caravan huren. Omdat de service bij de firma Pauw in Heerhugowaard prima is huurde we daar opnieuw. We gingen op stap met een Chateau 450. Iets meer ruimte en het grootste voordeel, niet meer dagelijks je bed afhalen en opruimen want deze caravan heeft een apart bed.

gallery/chateau groot2

Omdat het kamperen ons goed bevalt wordt er in 2003 besloten tot de aanschaf van een eigen caravan. Bij caravancentrum Waterland in Purmerend lopen we tegen een occasion aan van het merk Elddis. Het is een Shadowline. Elddis is een Engels merk maar het type Shadowline is gemaakt voor de Europese markt en hier ook op aangepast. Bij de aanschaf denken we er heel lang plezier van te hebben maar dit zou helaas anders uitpakken. Zie ook dit verslag 

gallery/elddisluifel

De eerste zomer gaan we er veel mee op stap tot aan Kroatië aan toe. Wanneer we in augustus 2004 (voor ons het tweede jaar met deze caravan) bij Würzburg rijden slaat het noodlot toe en rijden we de caravan total loss. 

gallery/elddis voortent

De vakantie zetten we voort in hotels en pensions. Lang twijfelen we of we opnieuw een caravan aanschaffen maar we krijgen meer restwaarde terug dan we gedacht hadden en schaffen in november 2004 een Fendt 470 TFB aan. 

gallery/fendt bij aanschaf 1

Wel heeft gedurende het aantal jaren dat wij deze caravan hadden de aanbouw al verschillende gedaante wisselingen onder aan. En zijn we van een mega voortent terug naar een klein snel opzetbare voortent waar je met zijn vieren nog aangenaam in kon zitten.

gallery/fendtgrotevoortent

De mega voortent, slechts eenmalig zo opgezet omdat het veel te veel werk was.

gallery/fendtluifel

Daarna een Fiamma luifel aangeschaft, snel op te zetten en zo weer opgerold. Deze zet je ook op voor één overnachting. Nadeel windgevoelig en bij slecht weer kan je niet meer buiten zitten. Daarom in 2007 de Fiamma Zipluifel gekocht. Dit was de ideale oplossing, toch een voortent maar indien nodig ook een luifel. 

gallery/fendtzipper

Tijdens een hagelbui in het Zillertal in augusutus 2009 is deze luifel helaas gesneuveld, we hadden meer dan 30 gaten van de hagelstenen. Omdat wij toch altijd met zijn tweeën en hond op stap gaan de Brand Rapid gekocht. Deze tent  zet snel op en geeft toch voldoende comfort op een koude of natte dag.

gallery/fendt brand

De Fendt gebruikten we met veel plezier en na 8 jaar dienst gedaan te hebben waarin wij door Europa getrokken zijn werd het in 2012 tijd om deze in te ruilen. 

gallery/sprite aanschaf 2012

We kopen een Sprite Europa met alle luxe die je kan bedenken. Een magnetron, grill, oven etc. Er zit zelf een douche in maar het is niet erg waarschijnlijk dat we deze gaan gebruiken. 

gallery/sprite aanschaf 2012-02

We kunnen weer een aantal jaren voort en als we er net zo veel plezier mee beleven als met de Fendt dan zit het wel goed. 

gallery/29663107_1845660742132643_5052207856903233012_o_2ac

In 2018 ruilen we onze Sprite Europa  in voor een Sprite Mondial. Iets kleiner maar de eerste caravan welke geen occasion is maar helemaal nieuw. 

gallery/30051772_1857065544325496_8752295815864765104_o_8fe

We hopen van deze caravan net zoveel plezier te hebben als onze vorige caravans. Aan het comfort zal het in ieder geval niet liggen hebben wij inmiddels ervaren.