Geocachen

Sinds augustus 2012 hebben wij het Geocachen ontdekt. Je zal je afvragen wat is dat? Daarom hieronder een uitleg.

Wat is geocachen?

Geocachen is eigenlijk schatzoeken voor volwassenen. Iemand heeft een schat verstopt en heeft de precieze coördinaten op geocaching.com geplaatst. Als de cache je interessant lijkt (mooie locatie bijvoorbeeld), ga je met je gps op pad. Met behulp van satellieten kom je aan op de juiste coördinaten en op die locatie ga je opzoek naar de schat. Dat kan een kistje, plastic doosje of fotokokertje zijn. Soms moet je eerst op zoek naar aanwijzingen voordat je verder kunt of moet je een vraag beantwoorden of puzzelen. Als je de cache gevonden hebt, kun je je naam in het logboekje schrijven en je vondst op internet ‘loggen’.

Waar kun je het doen?

Geocachen kan over de hele wereld. Er zijn wel gebieden waar minder caches liggen, maar op toeristische plekken kun je ze zeker overal gaan zoeken. Per tocht wordt er aangegeven wat de moeilijkheidsgraad van het terrein is, hoe groot de cache is en het niveau van de vragen of zoekplek.

Wat heb je er voor nodig?

Om te kunnen geocachen heb je een apparaat nodig dat werkt met gps. Het kan tegenwoordig ook met je smartphone. Via de site www.geocaching.com  kun je de coördinaten opvragen en naar je gps-apparaat verzenden. Er is ook een app die je kunt kopen en waarmee je caches kunt zoeken via je telefoon.


Waarom is het leuk?

Het leuke is dat caches overal ter wereld liggen en dat je er zonder dat je het weet al eens langs bent gelopen of vaak langs rijdt met de auto. Ze liggen ook bij je favoriete vakantiebestemming. Je komt door het zoeken van caches en de route die je er bij loopt op plekken waar je normaal niet zo snel zou komen. Bijvoorbeeld in een grot, langs een wandelpad, bij een bezienswaardigheid of een atractie, in een natuurgebied, noem maar op. Overal liggen de caches verstopt en vaak door iemand die het gebied goed kent en je daarom dus leid naar de mooie plekjes. ergens in de spelregels van Geocachen staat dat de cache op een bijzondere plaats of landschappelijk mooi gebied moet liggen. Net zo als met alle spelregels houd niet iedereen zich hieraan. Dit zijn de snelle caches goed voor je aantallen.

Type caches


Er zijn verschillende types geocaches. Ssommige geocaches vind je bij de aangegeven coördinaten, soms gaat er een wandeling aan vooraf en voor sommige moet er eerst een puzzel worden opgelost. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende geocaches.

Traditional cache Traditional cache Dit is het originele type geocache, niets speciaals. Een geocache op de locatie, zoals de coördinaten aangeven, met een logboekje.
Multi-cache Multi-cache Een multi-cache gebruikt 2 of meer locaties. Op de laatste locatie ligt de geocache. Er zijn veel variaties bij dit soort mogelijk, maar vaak moeten er tijdens het lopen opdrachten worden gedaan om er achter te komen wat de volgende locatie is om zodoende uiteindelijk bij de geocache uit te komen.
Mystery cache Mystery cache Alle geocaches die niet in een hokje te plaatsen zijn vallen onder dit type. Het kan zo eenvoudig zijn als een paar vragen opzoeken op internet en zo de coördinaten krijgen tot het oplossen van ingewikkelde wiskundige raadsels.
Earth cache Earth cache De locatie van een earth cache is altijd een speciale geologische plek. Het doel is om meer te weten te komen over de aarde. Op de locatie moeten vaak vragen beantwoord worden om de geocache te mogen loggen. Er ligt geen doosje op de locatie. Meer informatie op Earthcache.org.
Event cache Event cache Soms organiseren geocachers een evenement op een bepaalde tijd en plaats om elkaar te ontmoeten en over geocaching te praten. De speciale geocaches voor zo'n evenemten worden direct erna weer gearchiveerd.
Mega event cache Mega event cache Een mega event cache is hetzelfde als een event cache, maar het evenement is veel groter. Om van een evenement een mega event te maken moeten er minimaal 500 geocachers aanwezig zijn. Vaak zijn deze evenementen jaarlijks en komen er geocachers van over de hele wereld op af.
Cache in trash out event Cache in trash out event Cache in trash out (vrij vertaald: geocache zoeken, rotzooi opruimen) is nauw verbonden met het geocaching. Tijdens het zoeken naar een geocache wordt afval verzameld die op de route ligt en netjes weggegooid. Bij dit evenement wordt dat op grote schaal gedaan.
Letterbox hybrid Letterbox hybrid Een letterbox, ofwel een brievenbus, geocache maakt gebruik van hints in plaats van coördinaten. Vaak ligt er een stempel op de eindlocatie om zo het bezoek vast te leggen.
Wherigo cache Wherigo cache Wherigo is een manier voor het maken en spelen van GPS avonturen in de echte wereld. Door middel van Wherigo kan de geocacher zowel fysieke als virtuele elementen, voorwerpen of personen, gebruiken voor het vinden van een geocache. Meer informatie op Wherigo.com.
Project A.P.E. cache Project A.P.E. cache In 2001 zijn er 14 geocaches geplaatst in het kader van de film Planet of the Apes. Bij iedere geocache hoort een fictief verhaal waarin een wetenschapper een alternatieve evolutie van primaten laat zien. Er bestaan nog maar een paar van deze geocaches.
GPS Adventures Maze Exhibit GPS Adventures Maze Exhibit Deze soort geocaches kan gelogd worden door de aanwezigheid bij een GPS Adventures Maze Exhibit. Deze exhibities zijn bedoeld om mensen kennis te laten maken met de GPS technologie en geocaching met behulp van interactieve wetenschappelijke projecten.

Hoe worden de formaten aangegeven?

 Micro Geocaches met een inhoud van minder dan 0.1 liter (bevat meestal alleen een logboek).
Small Small Geocaches met een inhoud van minder dan 1 liter.
Regular Regular Geocaches ter grootte van ongeveer een schoenendoos.
Large Large Geocaches met een inhoud van meer dan 20 liter.
Virtual Virtual Geocaches waarbij geen fysiek doosje aanwezig is, een virtual cache.
 Not chosen Geocaches waarbij geen fysiek doosje aanwezig is (earth cache of webcam cache) of waarbij de eigenaar de grootte niet bekend wil maken.
Other Other Geocaches waarvan de eigenaar vindt dat deze niet in bovenstaande categoriën passen.

Trackables

In een geocache zit vaak meer dan alleen een logboekje, de ruilvoorwerpen. Denk hierbij aan kinderspeeltjes, pennen, sleutelhangers, etc. Deze voorwerpen mogen eruit gehaald worden onder 1 voorwaarde. Leg er een voorwerp van dezelfde of een hogere waarde voor terug.
Er kunnen ook speciale voorwerpen inzitten, de zogenaamde trackable items. Deze voorwerpen bevatten een nummer. Door dit nummer op internet in te voeren kan er een bericht achtergelaten worden dat het item gevonden is en ook waar deze gevonden is. Voor deze items geldt dat ze weer in een andere geocache geplaatst moeten worden binnen een redelijk tijdsbestek. Dit moet dan ook weer op internet gezet worden, om zo de reis van het item goed bij te kunnen houden. Sommige items hebben ook een speciaal reisdoel, ze willen bijvoorbeeld naar een bepaalde plek reizen, of mogen juist niet uit een bepaalde omgeving weg. Dit is allemaal te vinden op de persoonlijke pagina van het item, die te vinden is met behulp van het nummer van de trackable.

 

Nieuwsgierig geworden? Klik hier voor de meest gestelde vragen